czwartek, 15 maja 2014
Zielono na obiad!
Skład Zupki:
-1 brokuł
-kilka średnich ziemniaczków ok.3
-1l bulionu warzywnego lub drobiowego
-1 duża marchewka
-50ml śmietanki do zup
-zioła do smaku
-ew. sól i pieprz
*grzanki
Wykonanie:
1. Standardowo umyć warzywa :) Pokroić ziemniaki i marchew. Brokuł podzielić na różyczki.
2. Ziemniaczki i marchewkę gotować razem w osolonej wodzie, zaś brokuł osobno- różyczki włożyć do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor)
3. Jak wszystko się ugotuje włożyć warzywa do ugotowanego bulionu i zblendować. Przyprawić.
4. Dodać śmietankę, porcjować i serwując zupkę posypać grzankami. Mniam!
Skład krokietów ze szpinakiem:
Ciasto:
-150g mąki
-250ml mleka
-2jaja
-szczypta soli
-40ml oleju (ciasto nie przywiera do patelni- jak i sama patelnia nie wymaga już natłuszczania- osobiście używam specjalnej patelni do smażenia naleśników)
-jeśli ciasto jest za gęste można dolać wody
1. Wszystkie skłądniki połączyć ze sobą i odstawić na 30min aby ciasto odpoczęło.
2. Po tym czasie rozgrzać patelnię i wlać niepełną chochlę ciasta (ale to też zależy jak dużą patelnię mamy).
3. Smażyć chwilkę na jednej stronie po czym obrócić.
Farsz:
-150g twarogu półtłustego
-350-400g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
-2 ząbki czosnku
-olej/ oliwa do smażenia
-zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku
Panier:
-Jaja
-Bułka tarta
-Olej do smażenia
Kiedy ciasto naleśnikowe odpoczywa można przygotować farsz.
1. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać szpinak (najlepiej go odcisnąć od nadmiaru wody), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Smażyć chwilę aż szpinak będzie ciepły i przejdzie aromatem czosnku.
3. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i odstawić do lekkiego ostudzenia, kiedy szpinak nie jest już gorący dodać pokruszony twaróg. Całość dobrze połączyć i przyprawić- najlepiej zrobić to teraz niż przyprawiając szpinak na patelni ponieważ, można go przesolić. Na tym etapie mamy kontrolę nad smakiem całego nadzienia.
4. Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz, po czym rolować- zawijając boki, aby farsz nie wypadł podczas smażenia.
5. Panierować w jaju i bułce- smażyć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz