czwartek, 15 maja 2014

Kruche ciasto z borówkami!





Jedne z moich ulubionych, przepysznych i jakże łatwych w przygotuwaniu ciast.
W tym wydaniu borówki lecz próbowałam również ze świeżymi malinami...


i powiem wam, że wcale nie wypadło gorzej. Jednak bardzo lubię owoce jagodowe więc borówka i jagoda to jest coś co kocham <3 Jeździłam również na wakacyjne zbiory borówek do Niemiec, także mogłam najeśc się ich prosto z krzaczka i jakoś wcale nie miałam ich dość :)





Skład na kruche ciasto:

-2,5szklanki mąki pszennej
-250g zimnego masła lub margaryny
-5 żółtek
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Jeśli bedzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2:3. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
*Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
2. Blaszkę o wymiarach 33x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta i lekko przyklepać dłonią..
4. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.



Budyniowa chmurka:

-5 białek
-1 opak. cukru waniliowego
-1 szklanka cukru
-2/5 szklanki oleju słonecznikowego
-2 opakowania bubyniu waniliowego (bez cukru)

Co więcej:

-500g świeżych borówek amerykańskich
- cukier puder 


Jeśli spód jest już wystudzony możemy zabrać się za dalszą część pracy

1.Ubić białka na sztywno, dodawać po woli- łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy nadal ubijając na najwyższych obrotach
2. W następnej kolejności dodawać proszek budyniowy cały czas miksując aż proszek się dobrze połączy z resztą masy.
3. Delikatnym strumieniem dodawać olej, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji



Na zimny spód wyłożyć pianę, ułożyć gęsto borówki i 
delikatnie wepchnąć w ciasto 

Zatarkować resztą ciasta.
Piec przez 30-40min w temp. 190ºC.
Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz