piątek, 16 maja 2014

Czas na rybkę... Pieczony Łosoś!



Swoją przygodę z rybami zaczęłam stosunkowo nie tak dawno. Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, ale ku mojemu zdziwieniu dobrze przygotowana ryba może być na prawdę smaczna! :)





Skład:

-300g łososia
-1 cytryna
-Oliwa z oliwek
-Pieprz cytrynowy
-Sól morska
-Czosnek granulowany
-Koperek

Wykonanie:

1. Należy stworzyć solankę, w której bedzie moczył się łosoś- dzięki czemu uzyska się efekt soczystego mięsa, mianowicie: do 1l letniej wody wrzucić garść soli, roztwór wymieszać i umieścić w nim rybę na 10min.
2. Następnie łososia osuszyć i usunąć ew. ości. Polać delikatnie oliwą z oliwek, przyprawić solą morską, , pieprzem cytrynowym oraz czosnkiem granulowanym. Odstawić na 30min.
3. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną pergaminem ułożyć filety i piec w nagrzanym piekarniku do 220st. C (grzałki góra, dół) przez 8 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec kolejne 8min. (zależy też od grubości fileta, mój ok. 2cm)
3. Po upieczeniu należy pozwolić łososiowi odpocząć pod przykryciem folii aluminiowej aby zebrał soki. Następnie skropić sobiem z cytryny- dopiero na koniec ponieważ wcześniej powstaną białe blamy ściętego białka, oraz posypujemy koperkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz