czwartek, 15 maja 2014

Quiche!

Dla tych, którzy zastanawiają się co to takiego, tak nam tłumaczy internet:
"Rodzaj wypieku w formie placka skłądającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa. sera, warzyw, a także zioła i przyprawy."
Pokochałam od pierwszego kęsa. Czekolada-czekoladą, ale wyszedł ze mnie mięsożerca! W tym daniu może ponieść nas fantazja. Do farszu możemy dodać wszystko co lubimy.

Wykonanie:

1.Formę wyłożyłam kruchym ciastem, sylikonowa nie wymaga natłuszczania, teflonowe czy metalowe można wyłożyć papierem do pieczenia, nie polecam smarowania masłem, ponieważ ciasto kruche zawiera w składzie masło i może być za tłusto podczas pieczenia i może się zsuwać z formy (ciasto zawsze robię sama, ale jeśli ktoś nie lubi się w to bawić to są do kupienia gotowe).
2. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec spód na złoty kolor.
3. Na podpieczony spód kładłam kolejno moje ulubione skłądniki:
-starkowany ser żółty
-podsmażona kiełbaska
-podsmażona cukinia, papryka i cebula
-znowu trochę sera
-odgotowane brokuły
-i znowu ser :)
4. Zalane sosem na bazie śmietany i jaj z dużą ilością ziół.
5. Na wierzch położyłam podwędzany boczek, który podczas pieczenia fajnie się wypieka i nadaje super smaku dla całości potrawy.
6. Piec ok. 30min. w temp. 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz