Nadal utrzymujemy się w klimacie kuchni litewskiej. Dziś polecam kibiny- jest to większy (ok.10-15cm) pieróg z ciasta drożdżowego z farszem mięsnym podawany z czerwonym barszczem. Danie popularne w moich stronach, podawane często na weselach :) Osobiście uwielbiam!
Skład:
Ciasto:
-0,5kg mąki + mąka do podsypywania i wałkowania
-250g masła
-200g śmiatany 18%
-2 jaja
-50g drożdży
-100g ciepłego mleka
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka soli
-1 żółtko do smarowania gotowych kibinów
Farsz:
-300g surowego mielone mięsa- u mnie wieprzowina (w oryginale baranina)
-1duża cebula
-zioła, pieprz i sól (mięso powinno być mocno doprawione)
-osobiście dodałam jeszcze pokrojony w kosteczkę, podsmażony wędzony boczek <3
Wykonanie:
1. Mąkę zmieszać z solą, dodać masło i zagnieść. W oddzielnej misce połączyć ze sobą jaja i śmietanę, powstałą masę dodać do mąki z masłem
2. W garnuszku z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże z cukrem po czym dodać do reszty ciasta i dokładnie zagnieść.
3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść- nie powinno kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić na mniejsze porcje i wałkować (grubość ok. 0,5cm) wykrajać krążki wielkości ok. 15cm (u mnie posłużyła tu mała miseczka).
5. Na środek placuksza układać farsz i zlepiać jak na zdjęciu- starannie, aby podczas pieczenia się nie otworzyły.
6. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zasmarować żółtkiem. Piec w 180st. C ok. 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz