Bliny litewskie- u mnie danie regionalne- czyli inaczej placki ziemniaczane z mięsem. Obowiązkowo podawane ze śmietaną. Pycha! Polecam gorąco tym, którzy jeszcze nie próbowali!
Skład:
-0,5kg mielonego mięsa
-1,3kg ziemniaków
-2 cebule
-2 jaja
-1 płaska łyżeczka vegety
-1 płaska łyżeczka soli
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-szczypta czarnego pieprzu
-czosnek granulowany
-zioła prowansalskie
-przyprawa do mielonego mięsa
-olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zblendować na pulpę ziemniaczaną. Dodać jajo, mąkę i przyprawy (sól, pieperz i vegetę).
2. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać.
3. Na lekko rozgrzany olej kłaść łyżkę ciasta ziemniaczanego i placuszek mielonego mięsa, po czym zalać placuszek ciastem. Smażyć na wolnym ogniu, ostrożnie przewracać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz